Dulgherie Acoperis

Atunci cand discutam despre dulgherie acoperis, ne referim practic la toate elementele care compun structura – scheletul –  acoperisului.

Ce inseamna dulgherie acoperis?

Datorita proprietatilor sale unice, lemnul este cel mai folosit material pentru constructia structurii acoperisului din intreaga lume.  

Dulgheria pentru acoperis reprezinta un cadru structural din cherestea, a carui utilitate este aceea de a crea un spatiu deasupra unei incaperi, dar si pentru a sustine invelisul acoperisului – tabla, tigla metalica, tigla ceramica, sindrila bituminoasa etc.

In ce consta dulgheria?

Desi aceasta structura poate fi realizata din diferite materiale – printre care metal, sau chiar beton – cea mai buna optiune pare sa ramana lemnul uscat, de calitate superioara.

Iata care sunt componentele principale pentru dulgherie acoperis:

  • Grinzile: Se monteaza orizontal si reprezinta practic baza acoperisului. Acestea trebuie sa fie foarte rezistente, intrucat vor suporta intreaga greutate a materialelor folosite pentru a construi si a inveli acoperisul.
  • Coama: Se aplica indeosebi acoperisurilor in doua ape si reprezinta o grinda plasata orizontal pe partea superioara, marcand practic varful acoperisului.
  • Penele: Se asaza pe zidarie si constituie suportul capriorilor, fiind elementele verticale principale de rezistenta ale acoperisului.
  • Popii: Se asaza orizontal pe coama si sunt stalpii verticali de sustinere, transmitand incarcarea de la pene, la structura de rezistenta a constructiei.
  • Clestii: Reprezinta elemente de rigidizare a sarpantei si sunt alcatuiti din perechi dispuse orizontal de rigle, sipci sau dulapi.
  • Contrafisele: Sunt pozitionate transversal, dar si in lungul sarpantei si reprezinta, de asemenea, un element de rigidizare.
  • Astereala: Se prinde pe capriori, este formata din scanduri, reprezinta suportul invaluitorilor neportante si are ca rol rigidizarea structurii acoperisului.
dulgherie din lemn pentru acoperis